Jämför alla företagslån online

Jämför alla företagslån online med eller utan säkerhet – hitta det bästa företagslånet till ditt företag snabbt och smidigt. Att låna pengar har blivit allt vanligare och idag kan du låna både som privatperson eller som ett företag. Många drömmer om att driva ett företag men tvekar då det tar tid att slå sig in på marknaden och etablera sig.

Det kan komma månader då det går trögt för handeln vilket gör att en stress byggs upp. Dock behöver det inte vara stressigt om du lånar pengar till företaget för att eventuellt köpa in nytt material eller liknande. När det kommer till lån för företag kan de göras som investeringar och återbetalningstiden är oftast längre än vad det brukar vara vid personliga lån.

Jämför företagslån idag

Precis som när du köper vilken produkt som helst kan du behöva jämföra olika priser mellan företag. På detta sätt kan du även gå tillväga när du vill ta ett företagslån. Hos en företagslåneförmedlare som Fakturino jämför du företagslån mellan dussintals företagslångivare, snabbt och enkelt på nätet. Mer information hittar du under angiven länk: jämför företagslån hos Fakturino.

Ansök och låna pengar till företaget via företagslångivare

Företagslån
Företagslån

Oftast när man lånar till företag brukar det röra sig om större summor. För den som har ett nystartat företag kan du också ansöka om lån och det är ett vanligt sätt att finansiera uppstarten av ett företag. Precis som med alla lån är det viktigt att du som låntagare vet att pengar kommer komma in och är du som företagare inte etablerad än kan det vara svårt att bevisa detta.

Företagslångivare vill oftast ha bevis på att din verksamhet senare kommer vara lönsam och att du som låntagare kan betala tillbaka lånet. Något du som långivare också bör hålla koll på är räntan då den kan bli väldigt hög beroende på vilket lån du tar och vilken långivare du vänder dig till. När du söker lån till din verksamhet är ett tips att söka just företagslån då dessa lån är riktade till företagsverksamhet. Skulle det bli svårt att betala tillbaka i tid är det större chans att långivaren är mer förstående om det gäller ett företagslån.

Krav på företagslån

För vissa företagslån behöver du som låntagare uppfylla vissa krav. Exempelvis om du söker efter lån för ett nytt företag, skall företaget inte ha mer än 250 anställda, men kraven varierar från långivare till långivare. Samma är det om du blir nekad ett företagslån. Det behöver inte betyda att det är helt kört. Försök få en motivering till varför du blev nekad och sen försök bättra på det som saknades vid första ansökan. Det kan exempelvis vara att du saknade vissa dokument vid låneansökan eller att företaget inte uppfyllde kraven.

Det finns som sagt en hel del olika företagslån du kan välja mellan och precis som vanligt lån är det en bra idé att jämföra ränta och villkor mellan olika lån för att få ut just det du och din verksamhet behöver. Några saker som nyföretagare bör ha i beredskap innan du går till banken är en realistisk budget och en affärsplan.

Sen är det viktigt att du säljer in din affärsidé och sen även att du har en likviditetsbudget som visar hur den närmaste tiden kommer se ut ekonomiskt. Klarar du att ha med alla dessa dokument, klär dig professionellt och har en realistisk verklighetsuppfattning om företagets verksamhet och lönsamhet kommer någon långivare med största sannolikhet bevilja dig ett lån. Vad som dock alltid är lika viktigt; jämför företagslån och hitta bästa företagslånet efter förmåga.

Så fungerar företagslån

Företag som är juridiska personer, främst aktiebolag (AB) men också handelsbolag (HB) är i förekommande fall de som står på själva lånet. Ansökan om lån görs av behörig person, vanligen styrelse eller VD som har styrelsens mandat, och görs oftast utan förpliktelser helt förutsättningslöst. Hos oss kan du även hitta aktörer som erbjuder factoring, jämför factoring hos oss.

Om banken eller institutet beviljar ansökan ställer bolaget en säkerhet till förfogande, och ofta handlar det om värdepapper såsom aktier eller obligationer som utgör säkerhet. Det kan också handla om en del av investeringen som företaget lånar till, exempelvis en ny byggnad eller ett speciellt fordon. Företag som inte är juridiska personer kan tekniskt sett inte låna företag.

Företagslån som privatperson

Istället lånar privatpersonen som bär den juridiska manteln, men kan ofta få särskilda villkor då denne lånar i egenskap av företagare. Enskild näringsidkare, s.k. firma, är det vanligaste exemplet där det är ägaren (näringsidkaren) själv som står för lånet. Differensen är att om ett bolag som är juridisk person lånar så står också bolaget för ansvaret.

Om bolaget går i konkurs följer också eventuella lån med eftersom “företaget dör”. Om en enskild näringsidkare, essentiellt alltså en privatperson, lånar pengar även för sitt företags räkning så svarar denna privat för lånet. Undantaget är förstås borgensåtaganden och eventuellt ställd säkerhet, men riskerna är alltså större för företagare som driver t.e.x firma. En eventuell konkurs gör nämligen inte att skulden försvinner, om sådan uppstått, även om inkomsterna och verksamheten gör det.

Joint venture - ett alternativ till företagslån

Joint venture är ett exempel på ett alternativ till företagslån, där det egna företaget gör en gemensam investering med ett annat företag. Detta kan vara en god idé om man är ute efter att göra just en investering, men det finns också praktiska problem förstås. För det första kan ett samarbete vara olagligt ur konkurrens-synpunkt om det sker mellan konkurrenter eller på annat vis påverkar konkurrensen på marknaden.

För det andra kan det vara svårt att hitta ett läge där båda företag har något att vinna. Om möjligt kan dock ett joint venture (eller ett partnerskap på ren svenska) vara mycket fördelaktigt. Rör det sig om två parter blir kostnaderna typiskt halverade; om tre parter en tredjedel och så vidare.

Riskkapital kan vara ett annat alternativ inför större investeringar, men särskilt inför expansion. Med riskkapital tar man in nya delägare i företaget i utbyte mot färska likvida medel. Nackdelen är uppenbar – man förlorar en del av sitt företag. Fördelarna är också uppenbara – pengarna lånas inte och riskerna är minimala eftersom konsekvensen är medveten.

Att ta in riskkapital kan alltså betyda att man får en mindre del av kakan som delägare (eller enda ägare); men om expansionen lyckas kan den “nya”, mindre kakbiten vara värd mer än hela kakan var förut.

Checklista vid lån till företag

Innan du ansöker om ett företagslån är det en bra idé att göra sin hemläxa. Banken, eller finansinstitutet vilket som, kommer att vilja se en klar och tydlig budget. Det gäller att veta så exakt som möjligt hur mycket pengar som behövs. En affärsplan eller handlingsplan är ofta en god idé om företaget inte lånat pengar tidigare. Det hjälper långivaren att få förtroende för din förmåga att återbetala lånet.

Förbered dig på att besvara de mest troliga, förutsebara frågorna kring din verksamhet och företag. Detaljer såsom organisationsnummer, omsättning och balansomslutning kan vara nog så viktiga. En god företagare har förstås koll på sin verksamhet – och det bör även du ha.

Så budgeterar du för ett företagslån

Det kan vara svårt att sätta en budget, eftersom framtiden aldrig kan förutsägas helt och hållet. En bra budget erkänner det genom att ta hänsyn till det (utrymme för oförutsedda händelser) men genom att hålla budgeten realistisk visar man på egen kompetens. Givetvis vore det bra om man kunde missa budgeten med flera miljoner, men sätter man så stora marginaler lär knappast en långivare tro att man vet vad man sysslar med.

Ytterst gäller det förstås att själv ha den kompetensen också – en budget eller affärsplan är lika mycket till långivarens nytta som låntagaren. Utgå ifrån dagsläget, ta hänsyn till företagets egna historik och oberoende branschprognoser. Sålunda, om du siktar på ett företagslån på en miljon kr (som ett exempel) så bör du kunna få en avkastning som möjliggör en återbetalning i fullo på exempelvis 5 eller 10 år.

Om din historik visar på ökad försäljning så tar du hänsyn till det och om branschen prognostiseras växa tar du hänsyn till det också.