Topplån & Bottenlån

Vad är topplån?

När du ska finansiera ditt bostadsköp ingår vanligtvis tre delar: kontantinsats, bottenlån och topplån Topplånet har högre ränta än bottenlånet. Amorteringstiden för att topplån är också kortare. Topplånet amorteras normalt under 10-20 år.

Varför krävs topplån?

Du kan när som helst lösa eller amortera ned topplånet kostnadsfritt. Räntan på topplån varierar med marknadsräntan. För topplånet räcker det inte alltid med endast bostaden som säkerhet. Banken vill dessutom att man lämnar en tilläggssäkerhet för topplånet. Skälet är att enbart bostaden inte anses vara en betryggande säkerhet för krediten. Värdet på en bostad kan ju variera från tidpunkt till tidpunkt varvid naturligtvis även värdet av säkerheten kan minska. Man bör utnyttja att räntan hos banken är förhandlingsbar inom vissa gränser. Denna artikel handlade om topplån   och lånerelaterad information som kan komma till nytta när du skall köpa hus och låna pengar genom bolån, men inte hela summan räcker till. Hoppas att du lärde dig något matnyttigt om topplån nu när du är klar med denna post.

Vad är ett bottenlån?

Ett bottenlån är ett lån på en fastighet med denna som pant. Ett bottenlån har en lägre ränta än ett lån som du tecknar utan säkerhet. Detta eftersom bottenlånet innebär ett mindre risktagande för långivaren. Bottenlån utfärdas vanligen på upp till högst omkring 85 procent av inköpspriset eller det värderade priset

Bottenlån används vanligen för att finansiera köp av bostad.Utöver bottenlånet kommer ett topplån som utgör den övriga procentsatsen av fastighetens totala värde. Då bottenlånet bör i det närmaste helt motsvaras av fastighetens värde, är det inte ovanligt att låntagaren väljer att endast betala räntan på lånet så att lånesumman är konstant ända tills dess att fastigheten ska säljas vidare.

Det finns inte allt för mycket information om bottenlån och botten lån, men detta är något att starta med iallafall när du letar artiklar och fakta om botten lån.