Jämför och hitta Sveriges bästa bolån

Allt börjar egentligen med att du letar efter en ny bostad eller kanske till och med ditt drömboende. Här ges möjligheten att söka efter ett bolån passar just dig efter dina förutsättningar som bland annat bolån med betalningsanmärkningar.

Jämför bolån

Bolån
Bolån
Vi finns till för dig som vill hitta det bästa bolånet på marknaden riktat till dig specifikt. Det finns ett dussintal aktörer som erbjuder bolånet idag och genom oss kan du på ett eller annat sätt få tillgång till alla. Lånelöftet räknas ut genom att banken eller kreditinstitutet kollar på dina tillgångar. Oftast följer en budgivning på det hus eller bostadsrätt du vill köpa. Därför är det viktigt att ha ett löfte om lån från banken som är högre än bostadens utropspris från mäklarna. När du letar efter ny bostad kan det vara bra att ha en del pengar avsatta för en så kallad handpenning. På så vis behöver du inte låna till hela summan med ditt bolån. Oftast följer en budgivning på det hus eller bostadsrätt du vill köpa.

Handpenning vid bolån

En handpenning utgör i regel 15 procent av den totala köpesumman av en bostad. Resten av bostaden lånar du till med hjälp av ditt bo lån. Om köpet gäller till exempel en villa, ett radhus eller fritidshus tillkommer skatt, en så kallad lagfartsavgift på 1,5 procent av köpeskillingen. Detta gäller dock inte bostadsrätter.

Finns det inte pantbrev sedan tidigare på fastigheten tillkommer kostnad för att ta ut nya cirka 2 procent av det totala lånebeloppet. För närvarande stiger räntan på bolån i Sverige. Det bör emellertid inte avskräcka dig. Det är fortfarande relativt billigt. Du bör dock kolla vilka som ger den förmånligaste räntan innan du ansöker om bolån.

Som bolånetagare

När du ska låna pengar från banken är det viktigt att du tänkt igenom din situation. Således måste du själv räkna ut om du kommer att kunna betala tillbaka ditt bolån. För att banken ska kunna godkänna ditt bolån vill de ha någon form av säkerhet. Du kan få din ansökan om bolån beviljad om du har någon form av inteckning.

Vidare kan banken godkänna dig som bolånetagare om du har värdepapper, exempelvis aktier eller om du hittar någon som kan ställa upp som borgensman för ditt lån. Denna person förbinder sig då att återbetala ditt bolån om du, oförmodat, skulle hamna i ekonomiskt trångmål. Hoppas att artikeln hjälpte dig att hitta fakta om ett bo lån & bolån.

Låna på din bostad

Lån på din bostad är det billigaste sättet att låna. För närvarande stiger räntan på bolån. De rörliga räntorna kan vara högre än de korta bundna räntorna för lån på din bostad. Detta gäller i alla fall för bostadsrätter. De flesta experter är idag övertygade om att räntorna på bolån kommer att stiga framöver. Det finns många aktörer på marknaden som förmedlar bolån.

Kolla upp olika möjligheter för att se vad som passar just dig. Ditt bolån på din bostad delas allt som oftast in i ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet, som kan variera något i procentsats, utgör ungefär 70-90 procent av fastighetens totala värde. Räntan på detta lån är lägre än på topplånet. Ett lån på bostaden kan dock vara dyrt att lägga upp och räkna med att det tar dig innan ditt bo lån är klart..

Inteckningsbevis

Från Tingsrätten kan man köpa ett inteckningsbevis. I vissa fall tillkommer också kostnader på själva, så kallade uppläggningsbevis. Om man tänker betala tillbaka sitt lån under en mycket kort tid kan det vara förmånligare att ansöka om blancolån.

Bolån ett lån med säkerhet

För att banken ska kunna godkänna ditt lån på bostaden vill de ha någon form av säkerhet. Det finns två olika sätt att betala av ditt bostadslån med säkerhet. Du kan få ditt bostadslån om du använder något som inteckning. Vidare kan banken godkänna dig som låntagare om du har någon form av värdepapper, exempelvis aktier eller om du hittar någon som kan ställa upp som borgensman för ditt lån.

Denna person förbinder sig då att återbetala ditt lån på bostaden om du, oförmodat, skulle hamna i ekonomiskt trångmål. Din person kommer också att utvärderas om du vill ha ett bostadslån beviljat. Antingen kan du betala tillbaka bostadslånet med rak amortering eller så kan du betala tillbaka ditt lån med säkerhet med annuitet. Rak amortering innebär att utgiften för ditt bostadslån med säkerhet minskar successivt, allt eftersom bostadslånet betalas av. Med annuitet menas att din utgift för lån med säkerhet är konstant vid varje tillfälle du gör en avbetalning.

Likväl minskar andelen ränta samtidigt som andelen amortering ökar allt eftersom ditt lån med säkerhet betalas av. Du bör ha en fast inkomst samt inte ha några betalningsanmärkningar när du vill ta ett lån med säkerhet. Banken gör en kreditprovning innan ditt bostadslån med säkerhet beviljas. Du måste också vara myndig, det vill säga 18 år, för att kunna teckna ett lån med säkerhet.